Praktykowanie wdzięczności jest jedną z najważniejszych składowych doświadczania dobrostanu na co dzień. To między innymi dlatego, składam swoiste podziękowanie zawsze zanim chwycę za widelec. Zatrzymuję się na kilkanaście sekund, by docenić tych, dzięki którym mój talerz jest pełen smacznego i pożywnego jedzenia. 

Na moment zamykam oczy i mówię w duchu te słowa: „dziękuję wszystkim, którzy brali udział w przygotowaniu tego posiłku. Dziękuję wszystkim, którzy uprawiali te rośliny, którzy je przewozili, pakowali, układali na półki i sprzedawali. Dziękuję słońcu, dziękuję ziemi, dziękuję wodzie. I dziękuję sobie (że włożyłam wysiłek i ugotowałam ten obiad lub kolację).”

Ta prosta praktyka za każdym razem uświadamia mi, jak wielu osób i zasobów potrzeba, bym miała, co jeść. Przypomina mi również, że nie jestem oderwana od świata. Wręcz przeciwnie, jestem nieustannie połączona z innym ludźmi i z naturą.